Hvad er mundtørhed?

Mundtørhed (xerostomia) er normalt en tilstand, hvor spytkirtlerne ikke producerer en tilstrækkelig mængde spyt, men kan også skyldes ændringer i spyttets sammensætning.

Spyttets funktion er primært at stimulere fordøjelsen ved at gøre det muligt at tygge, smage og synke maden.

Spyttet bidrager til at beskytte munden mod smitte ved at kontrollere bakterier, holde munden fugtig og ren og neutralisere skadelig syre.

Mundtørhed kan forstyrre nattesøvnen. Spytproduktionen er lavest under søvn, og der skal kun en lille reduktion i spytproduktionen til, før det får betydning for nattesøvnen.

Årsager til mundtørhed

Mundtørhed er en hyppig plage.

Mundtørhed rammer cirka 20 % af alle mennesker i verden og er mere udbredt blandt kvinder end mænd. Følelsen af tør mund reducerer livskvaliteten. Som en følge af mundtørhed kan man opleve plager som svampeinfektion og karies.

Mundtørhed optræder ofte som en bivirkning til forskellige typer mediciner eller som et symptom på en sygdom, som fx diabetes, Sjögrens syndrom, Alzheimer, stofskiftelidelser samt strålebehandling og kemoterapi.

Mundtørhed om morgenen kan skyldes, at du sover med åben mund.

Undersøgelser

Hvis du ikke kender årsagen til mundtørheden, kan du gå til tandlægen for at blive udredet. Hvis du også har tørre øjne, kan det have en sammenhæng med mundtørheden.

Tandlægen kan måle, om spytkirtlerne producerer for lidt spyt – og om spytkirtlerne er i stand til at lave mere spyt, når du tygger eller smager på noget.

Det kan også være nødvendigt at tage en blodprøve hos lægen for at fastslå, om årsagen til mundtørheden er en underliggende sygdom.

Konsekvenser af mundtørhed

Mundtørhed kan ofte medføre at man vågner om morgenen og er ubehagelig tør i munden. Mange får også afbrudt søvnen, fordi de får behov for at drikke i løbet af natten.

For dem som har proteser (gebis), kan det være sværere at få disse til at fungere. Hvis man producerer for lidt spyt, kan slimhinderne blive mere ru, og tale, tygning og synkning kan føles ubehagelig.

Samtidig vil smagsoplevelsen af mad og drikke reduceres. Mundtørhed kan føre til forøget risiko for huller i tænderne, tandkødssygdomme og svampeinfektioner i mundhulen. Mange vil også kunne opleve dårlig ånde som et resultat af reduceret spytproduktion.